I fredags kväll kom vi tillslut iväg söderut. Nattbuss till Puerto Mont, vidare med buss på omöjliga vägar till Hornopirén där Tato (från universitetet i Concepcion) hade ordnat boende åt oss på ett mysigt hostel. Detta verkade vara ett populärt ställe för backpackers eftersom det fanns fler hostels och liknande än vanliga hus. Efter en natt i Hornopirén var det dags för våra första mätningar. Med en liten motorbåt åkte vi fram och tillbaka i en fjord kantad av vertikalt sluttande reggnskogsbeklädda berg och snöbeklädda toppar i bakgrunden. Riktigt vackert. Natten tillbrinagdes på en fiskodling inne i fjorden. Var nog ett ovanligt avbrott i fiskmatandet för killarna som jobbade där. Inte varje dag det kommer tre svenska tjejer förbi. Blev inte mycket sömn då vi var ute under natten och håvade zooplankton. Lite häftigt att vara ute i mörkret och se de grönlysande små djuren som vi fick upp och stjärnhimlen. Stjärnhimlen hemma är ingenting jämfört med den här. Nu har jag sett hela vintergatan :)

På morgonen nästa dag åkte vi tillbaka till Hornopirén och sov där en natt till. Tatu tog oss med genom djungeln till ett maffigt vattenfall som var minst lika fint som fjorden. På morgonen var det dags för buss igen tillbaka till Puerto Mont. Där blev vi hämtade av Tatu för att åka till fiskerverket i stan. Där höll Leif en improviserad föreläsning om fjordar för att göra chefen vänligt inställd så att vi skulle få använda deras båtar för att mäta vid en fiskodling. Någon tant där hjälpte till att fixa boende åt oss i Puento Varas en bit utanför Puerto Mont. Puento Varas är fullt av tyskar och känns nästan som en blandning mellan en alpby och kuststad vid medelhavet.

Idag, onsdag, har vi varit vid den här fiskodlingen och mätt. Får snart jättearmmuskler av alla upphalningar av vår CTD-mätare. Chefen för fiskodlingen verkade väldigt imponerad av de kurvor som kom från våra mätningar, han skaffar sig nog en egen CTD :).

Imorgonen är planen att åka vidare till Chiloé där vi ska titta på mer fiskodlingar, gå på marknader och kanske rida på Tatos hästar som han föder upp därute.

Buenas Noches